On y va richting Parijs ? De lichtstad aan de Seine heeft meer te bieden dan een romantisch weekendje weg. Van Sex and the City naar Food and the City. Niets heerlijker dan een stad ontdekken aan de hand van verschillende foodshops met lokale specialiteiten. Laat de restaurants waar ze klassieke gerechten serveren even links liggen. Snuif liever de Parijse sfeer op in gezellige koffiebars, authentieke bakkerijen of enkele hippe lunchadresjes. Wij zetten de beste plekjes voor foodies in Parijs op de menukaart. Bon appétit!
Téléscope café (koffiebar)
Deze populaire koffiebar biedt jou vers gebrouwen koffie en gebakjes aan. Het is een kleine bar die je gemakkelijk voorbij loopt. Het aanbod is eerder beperkt, maar deze plek wordt toch gezien als een van de beste koffiebars in Parijs. Het interieur is vrij minimalistisch, getuige de witte muren zonder decoratie en de grote houten toog met enkele taarten erop. Om de versheid van de bonen te behouden, bewaren ze bij Téléscope café slechts een kleine voorraad. De bonen komen uit diverse regio’s zoals Kenia, Ethiopië, Guatemala, Honduras, Brazilië en Colombia. Een typisch element van het café is de eclectische muziek, variërend van jazz, soul, blues tot tango. In de kelder van de bar kan je koffie proeven.
Adres: 5 Rue Villedo, 75001 Parijs.
Hollybelly (koffiebar)
Het concept van Holybelly is simpel: goed eten, goede koffie en een goede service op een consistente manier. In een casual interieur en relaxte sfeer bieden ze jou producten van goede kwaliteit aan. Ze maken gebruik van de beste bonen van het land, namelijk van la Brulerie de Belleville. Het menu verandert elke maand op basis van de seizoenen en wat er lokaal beschikbaar is op dat moment. De koffiebar wordt uitgebaat door een jong koppel uit Vancouver, Sarah Mouchot en Nico Alary. Een snuifje Canadese sfeer in Parijs dus. Het getatoeëerde personeel loopt bovendien steeds met beanies op hun hoofd. De lederen bank en flipperkast geven iets aparts aan het interieur.
Adres: 19 Rue Lucien Sampaix, 75010 Parijs.
Liberté (bakkerij)
Liberté is de bakkerij van Benoît Castel en bevindt zich in het 10e arrondissement van Parijs. Het aanbod bestaat uit broodjes, salades, patisserie, hartig gevulde broodjes en nog veel meer. Zijn bestseller is zijn ‘tarte à la crème’. Kwaliteitsproducten komen hier dan ook op de eerste plaats. Dit is een bakkerij voor de nieuwe generatie. Benoît Castel heeft 2 winkels: Liberté Vinaigriers en Liberté Ménilmontant. Liberté Vinaigriers is volledig open voor het publiek. Er is een soort laboratorium waar het publiek de bereidingen van de gebakjes ziet en zelfs kan meehelpen. In Liberté Ménilmontant brunch je op zaterdag en zondag uitgebreid rond de houtoven.
Adres Liberté Vinaigriers: 39 Rue des Vinaigriers, 75010 Parijs.
Adres Liberté Ménilmontant: 150 Rue de Ménilmontant, 75020 Parijs.
Boco (lunchspot)
Boco is een selfservice bistro die menu’s aanbiedt die ontworpen zijn door 8 beroemde chef-koks. Het is geen toeval dat Boco klinkt zoals het Franse woord ‘bocaux’. Van voorgerecht tot dessert, alle gerechten worden immers aangeboden in glazen bokalen. De gerechten in de bokalen kan je zowel afhalen als ter plaatse opeten. Neem je bokaal en breng hem naar de kassa. Daar kies je zelf of je hem wilt opwarmen (om ter plaatse op te eten) of niet. De uitbaters beschrijven hun concept als “neo-bio”. Alles is 100% organisch en alle chef-koks hebben een Michelin-ster behaald. Leuke afsluiter: wanneer je een bokaal meeneemt, geven ze je een leuke flyer mee met verschillende ideetjes wat je nadien met de bokaal kan doen.
Adres: 3 Rue Danielle Casanova, 75001 Parijs.
Pierre Hermé (macarons)
Pierre Hermé is dé koning van de Franse gebakjes en de uitvinder van de ‘haute couture’ patisserie. Zijn boetiek is heel succesvol en er staat dan ook steeds een lange wachtrij tot buiten. Zijn macarons met allerhande ongewone smaken brengen je in de zevende hemel. Hier vind je geen traditionele croissants, enkel ‘haute couture’ gebakjes.
Adres: in Parijs zijn er 11 zaken van Pierre Hermé, de bekendste bevindt zich in 4 Rue Cambon, 75001 Parijs.
A la mère de famille (snoepwinkel)
A la mère de famille is de oudste chocolaterie van Parijs. De winkel bestaat al sinds 1761. Het interieur is nog volledig hetzelfde en echt vintage. In totaal zijn er 9 vestigingen verspreid over de hele lichtstad. Je kan er verschillende soorten chocolade, snoep en patisserie verkrijgen. Zelfs de dansers van de Folies Bergère kwamen hier tussen hun shows een zoetigheid halen.
Adres: nabij de Eiffeltoren vind je 1 van de 9 vestigingen, 47 Rue Cler, 75007 Parijs.
L’éclair de génie (patisserie)
L’éclair de génie is een unieke patisserie in Parijs. De patisserie bevindt zich tussen de talrijke Parijse restaurants, musea en boetieks. Aanschouw er tientallen varianten van de beroemde éclair: met knapperige praliné en hazelnoten, met pistache en sinaasappelschil, met Luikse koffie, enz. De creaties zijn enorm origineel. Christophe Adam probeert in zijn eclairs het evenwicht te vinden tussen mooi en lekker. Het moet een plezier zijn voor het oog, maar ook voor de mond. Naast éclairs biedt hij ook truffels aan. De ingrediënten zijn meestal producten van Franse origine. Om steeds de beste, kwalitatieve patisserie te maken, gebruikt de chef ook buitenlandse producten zoals pistachenoten uit Iran en koffie uit Ethiopië.
Adres: in Parijs zijn er 6 vestigingen. Je vindt er eentje in 14 Rue Pavée, 75004 Parijs.
L’Escargot Montorgueil (restaurant)
L’Escargot Montorgueil bevindt zich in het hartje van Les Halles, bij de kerk Saint-Eustache, en richt zich tot alle fijnproevers. Het restaurant bestaat al sinds 1862 en is uitgeroepen tot een monumentaal erfgoed. De authentieke inrichting en gastronomische en traditionele gerechten worden zelden geëvenaard. De keuken is werkelijk voortreffelijk. Hun lunch heet “La Bonne Affaire”. Hierbij kan je voor € 17.50 ofwel een voorgerecht + hoofdschotel, ofwel een hoofdschotel + dessert nemen. L’Escargot Montorgueil biedt Franse specialiteiten zoals escargots, eend in sinaasappelsaus, kikkerbilletjes, enz.
Adres: 38 Rue Montorgueil, 75001 Parijs.
Steaking (restaurant én whiskybar)
Bij het concept van Steaking combineren ze een steak met whisky en een sigaar. De mix van een unieke, gastronomische ervaring en een unieke locatie is dan ook een schot in de roos. Het typisch Amerikaanse steakhouse bevindt zich in een historisch herenhuis in Saint-Germain-des-Prés. Je kiest uit het beste rundvlees over de hele wereld: Wagyu, Black Angus, Simmental, Argentijns vlees, enz. overgoten met een bijpassende saus. De uitgebreide collectie whisky’s en een rookruimte met een uitgebreide keuze aan sigaren maken het plaatje helemaal af.
Adres: 3 Rue du Sabot, 75006 Parijs.